Kirjoittanut – VESA PARTANEN //
Etäpalavereissa käy välillä niin, että näytölle ilmestyy teksti, yhteys on epävakaa. Yleensä kyseessä on ohimenevä häiriö. Ihmissuhteissa yhteyden merkitys on aivan ratkaisevaa. Yhteys kannustaa yrittämään, mahdollistaa jakamisen, tuottaa iloa ja auttaa kasvamaan. Jos ihmissuhteissa koetaan häiriöitä – riitaa, pettymyksiä, pettämistä ja luottamuksen väärinkäyttöä – yhteyden vahingoittuminen on joskus pysyvämpää. Yhteys on niin arvokasta, että sen hyväksi kannattaa nähdä vaivaa. Katkenneen yhteyden korjaaminen vaatii anteeksiantoa ja luottamuksen palauttamista sekä uusittua sitoutumista rakkaudessa. Aina rikkoutunutta yhteyttä ei kuitenkaan saa enää uudistettua. Menetys tekee kipeää, mutta voi antaa lisää keinoja ja voimavaroja yhteyden ylläpitämiseen ja vaalimiseen. Yhteyden rakentaminen on usein palkitsevaa, vaikka joskus onkin kovaa työtä. Se maksaa vaivan, sillä yhteyden palkka on suuri. Yhteys on aina enemmän.
Mikä määrä läsnäoloa tarvitaan, että yhteys säilyy elinvoimaisena? Tätä on moni joutunut miettimään, kun koronapandemia on rajoittanut yhteen tulemisia, kokoontumisia ja tapaamisia arjessa. Kun yhteys on enemmän kuin yhteenkuuluvuutta, yhteys kestää ja vahvistuu myös vaikeuksien kohdatessa. Yhteen liittyminen, osallisuus, toisiin kytkeytyminen seurakunnassakin tuottaa hedelmää. Erilaisina yhdessä Kristuksen ruumiin jäseninä on todellinen ilon aihe, jota ei aina osaa arvostaa, ainakaan riittävästi. Uskovien yhteys jumalanpalveluksissa, ehtoollisessa ja yhteisessä rukouksessa on asia, jota kaipaa, kun kokee tarvetta olla yhteydessä samaa päämäärää kohden vaeltavien kanssa. Rakkaudessa toteutuva yhteys on joka tapauksessa piirre, josta kristityt tunnetaan Jeesuksen seuraajiksi.
Miten rakentaa yhteyttä, joka antaa virtaa, kehittää itsekontrollia, lisää vastuullisuutta, tekee oppimisesta ja epäonnistumisesta turvallista, venyttää isoihin visioihin ja tavoitteisiin sekä antaa voimaa tulla sellaiseksi, joksi on kutsuttu? Raamatussa yhteydestä kirjoitetaan paljon. Monesta kohtaa löytää kantavia ajatuksia siitä, miten yhteyttä voidaan rakentaa, vahvistaa ja ylläpitää. Yksi mieliinpainuva kohta on Filippiläiskirjeessä (Fil. 2: 1-11). Siinä on esitetty ainakin kahdeksan yhteyttä vahvistavaa ja kolme yhteyttä heikentävää asiaa tai tekijää. Yhteyttä vahvistavat asiat ovat: kehotus Kristuksessa, rakkauden lohdutus, Hengen yhteys, sydämellisyys ja laupeus, ilo, sama mieli, sama rakkaus sekä sopuisuus ja yksimielisyys. Minulle nämä asiat kertovat ainakin siitä, että yhteyden perustus on Kristuksessa ja syntien anteeksisaamisessa. Yhteys tämänkin listan perusteella on elinvoimainen suhde, ei sääntöjen noudattamista. Yhteys on myös valinta, kun vapaaehtoisesti tavoittelen kiinnittymistä muihin. Lisäksi yhteys on avaraa, se on vastaanottavaista. Se kutsuu muitakin yhteyden piiriin.
Näyttämöllä ei tunneta todellista yhteyttä. Yhteys edellyttää aitoutta. Aitouteen kuuluu myös puutteiden hyväksymistä, tunnustamista ja jakamista. Aitous tuottaa kasvua. Rehellisyys ja avoimuus ovat avaimia ihmissuhteiden vahvistumiseen. Aidosti yhteydessä olevat ihmiset ovat tunnetasolla läsnä ja kykenevät antamaan ja vastaanottamaan. Yhteys on vastavuoroista. Jokainen ihminen haluaa olla tarvittu, arvostettu ja tulla kuulluksi. Jos yhteydessä on häiriöitä, niitä kannattaa korjata ja virittyä iankaikkiselle taajuudelle.
Hyvää yhteysrikasta kesää. Tee tänään jotakin yhteyden hyväksi. Rukoile, että Jumala tekisi sinusta tehokkaan ja sitoutuneen yhteyden rakentajan.